Palmový olej

26. 5. 2016

Hromadí se nám dotazy, jak je to s palmovým olejem, jeho použitím v kosmetickém průmyslu a jaký je rozdíl mezi certifikovaným a necertifikovaným palmovým olejem. Rozhodli jsme se proto o této plodině zveřejnit článek.

Vlastnosti palmového oleje a důvody jeho používání

Palmový olej je při pokojové teplotě v tuhé konzistenci, stejně jako třeba kokosový olej. Tuhou konzistenci palmového oleje způsobuje obsah vysokého podílu nasycených mastných kyselin. Hojně se využívá tam, kde se nedají použít oleje tekuté, je více stabilní, schopný odolat i vysokým teplotám a je trvanlivý. Jde také o velmi levnou surovinu, jelikož palma olejná má výnos asi 3,7 tuny oleje na hektar osázené plochy, není nutné ji vysazovat každý rok, jelikož je schopna plodit zhruba 25 let. Není ani třeba velké množství hnojiv, pesticidů a paliv, oproti produkci jiných olejnin je jejich spotřeba až o třetinu nižší. Nejproblematičtější je použití palmového oleje v potravinářství ze zdravotních důvodů - palmový olej není vhodnou součástí potravin pro člověka. Nejneekologičtější je z hlediska produkce využití palmového oleje do paliv.

Proč jde o tolik problémovou a diskutovanou plodinu?

Plantáže, kde se palmy pěstují, vznikají na plochách vznikajících díky odlesňování tropických deštných pralesů. Tímto obrovským zásahem dochází ke stále většímu narušování tamních ekosystémů, nehledě na markantní omezování a ničení přirozeného životního prostředí mnoha zvířat i rostlin, u kterých v nejednom případě hrozí vyhynutí. Po vykácení plochy je to nejcennější dřevo, určené k prodeji, odvezeno a místo vypáleno. Zvířata, která do té doby nestihla utéct, umírají v plamenech a do ovzduší se uvolňuje velké množství oxidu uhličitého.

Řešení

Ohleduplné a trvale udržitelné pěstování palmy olejné, stejně jako menší spotřeba tohoto tuku ve všech odvětvích, je cestou, jak probíhajícímu drancování pralesů zabránit. Palmový tuk v biokvalitě není žádnou novinkou, jeho celosvětové produkci však patří pouze 0,1 %, pěstuje se hlavně v Kolumbii a Ekvádoru. Od roku 2004 existuje systém, který uděluje certifikáty za udržitelné získávání a produkci palmového oleje (Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO). Podle nás nemá smysl bojkotovat žádnou plodinu, ale raději se zamyslet nad udržitelností rozvoje. 

Palmový olej a kosmetika

Z celkové světové produkce palmového oleje se ke kosmetickým účelům používá 1%, což není tak dramatické. Využití nachází hlavně jako levné pěnidlo místo neoblíbených sulfátů, čím dál oblíbenější se také stává pro výrobu čisticích prostředků pro domácnost. Také velké množství přírodních emulgátorů, které se nacházejí i v přírodní kosmetice, je vyrobeno z přírodních rostlinných olejů, což znamená, že mohou obsahovat palmový olej, jelikož jej mohlo být užito při výrobě takového emulgátoru. Samozřejmě, že naše dekorativka Cosm´etikaje zcela bez palmového oleje a tak nemusíte mít obavy.

V Ladybio dbáme nejen na to, abychom vám nabídly produkty vysoké kvality, ale aby i jednotlivé suroviny dosahovaly prvotřídní kvality, zdravotní i ekologické nezávadnosti. Palmový olej ve výrobcích na Ladybio je vždy udržitelný, certifikovaný a pochází buď z vlastní ekologické produkce značek nebo z volného fair trade sběru.