Jak upravit jídelníček, aby pot nezapáchal?

15. 6. 2015

Anglicky se tělesnému zápachu říká BO, neboli body odor. Každý z nás se potí jinak, někdo intenzivněji, někdo méně. Obecně platí pravidlo, že čím více se člověk potí, tím lépe funguje v jeho těle zdravá látková výměna. Například lidé, kteří mají problémy se štítnou žlázou, se vždy budou potit méně, jejich organismus je totiž zpomalený a nefunguje, jak má.

Pocení se nebraňte

Pocení je totiž znak zdravého těla. Existují však lidé, kteří mají s pocením problém. Potí se více, než ostatní, a jejich pot také často více zapáchá. Existuje ale řešení, které může pomoci tělesný zápach minimalizovat a snížit tak své BO.
Pocení je zdravé, ale základem slušnosti je umět ho zkrotit

 

Jaké jídlo může za nepříjemný pach potu?

O tom, že česnek nebo cibule nám způsobí zápach z úst, všichni víme. Ale co tělesný zápach? Víte, že jej ovlivňuje skladba potravin, které jíme? Tvůrkyně Honestly pHresh deodorantů Hilary a Darcy doporučují soustředit se na následující typy potravin:
 
Potraviny obsahující síru
Brokolice, zelí, květák, česnek, cibule… Všechny tyto potraviny zintenzivňují tělesný zápach. Řešením je ponořit tyto potraviny na chvíli do horké vody se špetkou soli. Vliv na pach těla se minimalizuje.
 
Červené maso
Pokud konzumujete maso, buďte si jisti, že vysoký obsah aminokyselin v červeném masu zvyšuje vaši neatraktivnost pro druhé pohlaví. Tento výzkum prováděli dokonce čeští vědci a výsledky byly publikovány v roce 2006 v Chemical Senses. Více zde
 

Na studii 30 žen, které neužívaly hormonální antikoncepci, se zjistilo, že pokud tyto ženy držely 2 týdenní bezmasou dietu, zápach jejich podpaží byl pro muže značně atraktivnější. 

 
Alkohol
Přílišné pití alkoholu není dobré nikdy. Zajímavým faktem ale je, jak moc zvyšuje náš tělesný pach. Alkohol je ve své podstatě pro tělo jed. Tělo při jeho odbourávání metabolizuje alkohol v játrech (podobným způsobem tělo metabolizuje cukr, když dáte dítěti plechovku Coly, je to stejné, jako jedna Plzeň) a zbytek vylučuje přes póry. Odtud odporný pach alkoholiků.
 
Ryby
"Ryba voní jako ryba." U konzumace ryb nebo mořských plodů se může projevit porucha trimetylaminurie. Mimo ryb se to týká i konzumace vajec nebo jater. Chyba je v poruše metabolismu glycinu, trimetylamin je poté vylučován tělesnými tekutinami a způsobuje zápach rybiny.
 
Sladké jídlo, nebo naopak nedostatek sacharidů
Není cukr, jako cukr. Zdravé cukry (z ovoce, dopoledne z brambor, pohanky, atd.) tělo potřebuje. Nebraňte se proto za každou cenu jejich konzumaci. Pouze omezte přílišný přísun bílého cukru celkově a sacharidů dopoledne. Problem solved.
 
pot 1